lördag 1 juni 2013

Amsterdam

För några veckor sedan skrev Caroline till mig på facebook.
Har du lyst till att dra på tur? Dra till en storby?

Dra på tur till en storby tycker jag låter lite som att fjällvandra till åre, men det var inte det det handlade om nu utan om en weekendresa till en storstad.

Självklart hade jag det, vi bokade biljetter och en vecka senare satt jag på planet till Amsterdam.

Vi började med att hoppa på fel spårvagn när vi skulle till hotellet, efter ett långt tag insåg vi det och det var bara att hoppa av och försöka hitta rätt spårvagn. Folk var väldigt trevliga, vi behövde bara ta fram kartan och se lite bekymrade ut så kom det genast någon och hjälpte oss.
Här försöker Caroline hitta rätt spårvagn


Fredagkvällen kom vi fram så sent att vi gick och la oss direkt. På lördagen gick vi upp tidigt, åt frukost på det lokala bageriet och var på Rijksmuseet när det öppnade.
Jag utanför Rijksmuseum
 Det var ett sånt museum där man gärna tittar länge på varje tavla. Vilket vi gjorde, så vi fick hoppa över en hel våning för att inte tillbringa hela dagen där. Efter en promenad genom stan träffade vi en kompis till Caroline och hennes holländske pojkvän för en god lunch, följt av en rundtur i stan, med pojkvännen som entusiastisk guide.

Vissa gator var lite ruffigare än andra

 Vi gick igenom Red Light district också, men jag tyckte inte det kändes riktigt trivsamt där, med alla kvinnor bakom glasväggar. Som på zoo. Jag tror man resonerar lite som så att prostitution har alltid funnits och kommer alltid finnas, så då är det bättre att det är lagligt och kontrollerat. Vet inte riktigt om jag köper det. Det måste väl inte finnas alls? Det finns väl ingen naturlag som säger att kvinnors kroppar måste vara till salu eller för uthyrning?Bidrar red light district egentligen med något bra?

Vi hyrde cyklar. Holländare gillar att cykla.

På kvällen gick vi ut och åt middag, gick till en bar och sedan dansade vi till sent.På söndagen cyklade vi en lång runda.

Jag och min cykel ganska nära Anne Franks hus. Det var lång kö så vi gick aldrig in där.
Så fin stad, med kanaler överallt.
Vi köpte blomlökar, och tittade lite i andra udda butiker.
Sedan tog vi en båttur på floden.


På kvällen blev det lite flygplatsshopping, och sedan vinkade jag av Caroline och begav mig till ett hotellrum nära flygplatsen. Det var ett spejsigt ställe med toan och duschen mitt i rummet.

Tidigt på morgonen efter flög jag hem, och gick sedan direkt till jobbet. 

Jättelyckad helg. 

Amsterdam är verkligen en stad jag gärna kommer tillbaka till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar